Van gouden ETF’s tot goudaandelen tot fysiek goud, investeerders hebben nu verschillende opties wanneer het aankomt op beleggen in goud. Maar wat is precies het doel van goud? En waarom zou je investeren in goud interessant vinden? Vragen die voor- en tegenstanders al decennia uit elkaar drijven. Hier is waarom investeren in goud interessant is.

De ene groep argumenteert dat een barbaars overblijfsel is uit lang vervlogen tijden. Een relikwie die niet langer thuis hoort in nieuwe monetaire tijden vol plastic bankkaarten en digitale munten. In een modern economisch tijdperk dankt het zijn populariteit volgens tegenstanders enkel en alleen nog aan de toepassingen in juwelen. En daarom wordt het door hen niet interessant bevonden om te investeren in goud.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er de absolute voorstanders die in goud een waardevolle toevoeging zien. Een uniek edelmetaal met intrinsieke kwaliteiten en een onmisbaar onderdeel in hun portfolio. In dit artikel focussen we ons op het doel van goud in moderne tijden en waarom het thuis kan horen in ieders portfolio en hoe je er op verschillende manieren in kan beleggen.

Waarom het investeren in goud nog steeds interessant is

Over de geschiedenis van het goud, hadden we het al eerder. Of het nu de Egyptenaren, de Grieken, de Romeinen, de Britten of de Amerikanen waren, zowat elk volk en elke natie doorheen de geschiedenis zette hard in op het edelmetaal. Tot 1971 was er sprake van een wereldwijde goudstandaard waarbij goud en de Amerikaanse dollar centraal stonden. Waar is goud nog belangrijk als die goudstandaard achter ons ligt?

Toch is het antwoord vrij eenvoudig: hoewel goud niet langer de eerste viool speelt, is het nog een zeer belangrijk onderdeel van de wereldwijde economie. Je hoeft maar te kijken naar de balansen van centrale banken of andere grote financiële instanties zoals de Internationale Monetair Fonds. Vandaag de dag houden deze organisaties ongeveer één vijfde van de wereldwijd goudvoorraad in hun bezit. Meer zelfs: heel wat centrale banken spanden zich uitermate hard in om hun goudvoorraad nog wat op te krikken.

Enkele belangrijke punten waar we straks dieper op ingaan, want goud

  • biedt waardezekerheid
  • weerstaat inflatie
  • is een veilige haven
  • diversifieert een portefeuille
  • is makkelijk om in te investeren

1. Goud behoudt minstens zijn waarde

Een reden voor het belang van goud in de moderne economie is de geschiedenis. Over langere periodes nam de waarde van goud steeds toe. Dat kan je niet zeggen van valuta. Begin jaren 70 was één ounce goud ongeveer 30 euro waard. Wat was de beste keuze: een ounce goud kopen of dertig euro op zak houden? Zonder twijfel de ounce goud kopen.

2. Goud als middel tegen inflatie

Dat brengt ons naadloos bij een tweede sterkte van goud. Tien jaar geleden kocht je nog een volle kar met 100 euro, dit jaar zal dit misschien nog een halve kar of klein mandje zijn. Door de inflatie en stijgende prijzen verandert de economische realiteit steeds opnieuw. Niet zo voor goud. Investeerders beseffen dat inflatie hun geldwaarde aantast en richten zich tot goud, telkens opnieuw en opnieuw.

3. Goud is een toonbeeld

Een flinke leerling in een woelige klas, dat is goud. Goudprijzen houden zich staande ondanks oorlogen, politieke en economische turbulente tijden. Waarom? Opnieuw zien we doorheen de geschiedenis instortende beschavingen en telkens opnieuw focussen de rijken zich op goud om hun welvaart te beschermen of in opperste nood wenden ze zich zelfs tot hun goudvoorraad om aan de opschudding te ontsnappen.

4. Goud brengt verscheidenheid in jouw portefeuille

Diversifiëren is de hoofdboodschap voor een belegger en investeerder. Niet al die eieren in één mand leggen. Goud is een zeer aantrekkelijk kostbaar ding om toe te voegen aan een portefeuille waarin andere producten zitten. Het is niet verbonden met aandelen, opties, fondsen of vastgoed. Dus de ene trekt de andere alvast niet de dieperik in. En dat is waar diversificatie immers rond draait.

5. Het gemak van investeren in goud

Goud is keihard maar zo flexibel. Tenminste het aantal manieren waarop je kan beleggen in goud is flexibel. Je kan fysiek goud gaan aankopen en dit in de vorm van munten, goudstaven of juwelen. Maar ook in de vorm van financiële producten is goud erg interessant zoals ETF’s, fondsen of futures. En uiteraard de goudbedrijven die van ver of van dicht te maken hebben met de goudwinning zijn interessante aandelen om in te beleggen.

Lees meer: Alles wat je moet weten over goud kopen.

Conclusie

Goud biedt voor elk wat wils. Zowel voor zij die op zoek zijn naar hoge rendementen als zij die wat minder risico aankunnen. Goud kent een grote groep voorstanders doorheen de eeuwen. Wereldwijd! De aantrekkingskracht stuwt het belang van goud nog steeds de hoogte in ondanks het grotendeels verdwijnen van de goudstandaard.